Historija sudokua je intrigantna tema za one koji su zainteresovani za igru. Sudeći po imenu, “Sudoku,” pomislili bi da igra potiče iz Japana. Međutim, ova sklapalica je prvo viđena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama prije nego je dospjela do Japana. Ova igra je prvi put objavljena od strane Dell Magazine u New Yorku u Sjevernoj Americi u kasnim 1970-im. Dell Magazine je specijalizovana za logiku i sklapalice i objavila je ovu igru u svom magazinu sa istim imenom “Number Place".

Vjeruje se da je američka verzija ove sklapalice kreirana i dizajnirana od strane Walter Mackey, jedan od Dell Magazine-ovih kreatora sklapalica. Međutim, drugi vjeruju da je Howard Garns odgovoran za predstavljanje ove igre. Howard Garns je 74-godišnjak penzionisani arhitekt i freelance kreator sklapalica u Dell Magazine. Razlog što mnogi ljudi misle da je Garns kreator ove sklapalice je zbog toga što je njegovo ime uvijek uključeno u listu kontributora u svakom izdanju Dell Magazine-ovih sklapalica i igara baziranim na riječima.

Ova igra je konačno došla do Japana kada su Japanci pronašli igru “Mjesto broja” u Dell Magazine i preveli igru u drugi oblik. – Su znači broj i Doku znači jedinka. U 1984., Sudoku je predstavljen Japanu od strane Nikoli. Od tada, ova slagalica se počela pojavljivati u dnevnim izdanjima novina u Japanu kao i u izdanjima drugih časopisa.

U 1986., popularnost ove igre se viralno povećala, i predstavljene su dvije različite vrste. Ove različite verzije su objavljivane u različitim japanskim periodikama uključujući novine, magazine, i druge oblike objavljivanja.

Nije prošlo mnogo vremena od kada se Sudoku pojavio Online. Sada, ova slagalica se može igrati online, gdje možete pronaći mnoge varijante igre..